24 Organisaties dringen aan op verbreken samenwerking met Israëls militaire industrie

Staak de samenwerking met Israëls militaire apparaat, dring aan op onderzoek naar het recente bloedbad in Gaza en neem maatregelen ter bescherming van Palestijnse burgers. Die scherpe oproep doen 24 organisaties, waaronder Stichting Kifaia, vandaag per brief aan politiek Den Haag. (Foto: Canadian Press)

De 24 organisaties, waaronder The Rights Forum en stichting Kifaia, richten zich tot premier Mark Rutte, minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok, de fractievoorzitters in de Tweede en Eerste Kamer en de relevante Kamercommissies. Zij willen dat de Nederlandse overheid haar verantwoordelijkheid neemt naar aanleiding van de gebeurtenissen in Gaza, waar het Israëlische leger op Goede Vrijdag met scherp op demonstrerende Palestijnen schoot. Daarbij vielen minstens 17 doden en meer dan 1400 gewonden.

Geen perspectief op menswaardige toekomst
De organisaties beklemtonen dat de Palestijnen in bezet gebied, en met name in Gaza, geen enkel perspectief op een menswaardige toekomst hebben. Daarom eisen de Palestijnen nu hun rechten op: terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen naar hun land van herkomst en een einde aan de Israëlische bezetting en de blokkade van Gaza. Daarbij dienen zij gevrijwaard te blijven van militaire repressie en buitenproportioneel geweld.

Stop Nederlandse samenwerking met Israëls militaire industrie
In hun brief stellen de organisaties vast dat Israël systematisch weigert te voldoen aan de verplichtingen die het als bezettende mogendheid tegenover de Palestijnse burgerbevolking heeft. Bovendien legt het sinds jaar en dag alle kritiek en protest naast zich neer en toont het zich ongevoelig voor oproepen waaraan geen consequenties zijn verbonden. Tegen die achtergrond dringen de 24 organisaties met kracht aan op concrete maatregelen, waaronder het verbreken van de Nederlandse samenwerking met Israëls militaire industrie.

De organisaties die deze oproep doen zijn:
Algemene Palestijnse Arbeiders Vereniging,
Article 1 Collective,
Breed Platform Palestina Haarlem,
Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (docP),
Een Ander Joods Geluid,
gate48,
het Palestijns Huis,
Internationale Socialisten,
Kairos Sabeel Nederland,
Nederlands Palestina Komitee,
Palestina Komitee Rotterdam,
Palestine Link,
Palestijnse Gemeenschap Nederland,
Stop Wapenhandel,
Stichting Aidoun,
Stichting AlGhad – Amsterdam,
Stichting Hanin – Utrecht,
Stichting Groningen-Jabalya,
Stichting Kifaia,
Stichting Palestijnse Vrouwen,
Stichting Somoed – Apeldoorn,
Stichting Tawasul – Den Haag,
The Rights Forum,
Women’s International League for Peace and Freedom (NL)

Lees de volledige brief aan de leden van de Nederlandse politiek hier (pdf)

Plaats een reactie