Anja Meulenbelt

meulenbelt anjaAnja Meulenbelt (1945) ging in 1994 voor het eerst naar de Gazastrook, op uitnodiging van Artsen zonder Grenzen.

Meteen daarna schreef ze haar eerste boek over Palestina, Dagen in Gaza. En besloot om Gaza in haar hart te sluiten. Na de kennismaking met een groep Palestijnen die een organisatie van en voor gehandicapten hadden opgezet, werd dit het doel: de ondersteuning van de organisatie. In 1999 werd met een paar medici (Joes Meens en Eelco Boom) die Gaza ook hadden bezocht Stichting Kifaia opgericht. Sindsdien is Anja vaak in Gaza geweest.

Anja Meulenbelt heeft meerdere boeken en vele artikelen gepubliceerd over Palestina, waaronder:
– Dagen in Gaza (1995)
– Het beroofde land (2000)
– De tweede intifada (2001)
– Een spiegel liegt niet (Andere stemmen uit Israel) (2002)
Habibi, habibi (2004)
– Oorlog als er vrede dreigt (2010)
Kwart over Gaza (2015)

Tegenwoordig schrijft zij op sociale media over Palestina/Israel en over haar bezoeken aan Gaza. Anja Meulenbelt was vroeger zeer actief in de vrouwenbeweging. Ook over die tijd zijn meerdere boeken van haar hand verschenen.

Ze was 20 jaar stafdocent in een VO voor hulpverleners. Werkte als trainer in Zuid-Afrika en voormalig Joegoslaviƫ, voor vrouwengroepen en hulpverleners over geweld. Van 2003 tot 2011 was ze lid van de Eerste Kamer voor de SP, waar ze zich bezighield met wonen en migratie. Ze heeft een zoon.

Anja is vanaf de oprichting van stichting Kifaia tot medio 2011 voorzitter geweest.

www.Anjameulenbelt.nl

Plaats een reactie