Freedom Flotillaschip de Handala legt aan in Rotterdam

Het Freedom Flotillaschip de Handala legt op dinsdag 25 juli aan in de Veerhaven in Rotterdam. De opvarenden van het Noorse schip, protesteren met een vijf maanden durende tocht tegen de blokkade van de Gazastrook.  De Handala wordt ontvangen door onder andere Rotterdam voor Gaza, Stichting Kifaia, en leden van de Palestijnse gemeenschap in Nederland. In de dagen tot de afvaart op 29 juli zijn er debatten en kinderactiviteiten in de stad.

Woensdag 26 juli: paneldiscussie met de Palestijns-Nederlandse Ismail Ziada, de Israëlische vredesactivist Eitan Bronstein Aparicio (De-Colonize) en Thomas van Gool (Pax) over de effectiviteit van internationaal humanitair recht en mensenrechtenverdragen in de strijd tegen de bezetting van Palestina. Met toelichting van een lid van de bemanning van de Flotilla en met spoken word van Soraya Speaking. Tijd: 20:00 – 22:00 uur (inloop 19:30),  locatie Wijkpaleis, Claes de Vrieselaan 72 in Delfshaven.

Donderdag 27 juli: solidariteitsmarkt en kinderactiviteiten met onder andere workshops schilderen, stop motion, tekenen en leren spelen met je kind. Informatiemarkt, Palestijnse hapjes en verkoop Palestijnse producten. Diverse sprekers,  Palestijnse muziek en workshop Dabke dansen. Tijd: 14:00 – 18:00 uur, locatie Grote Kerkplein, bij regen in gebouw de Heuvel zelfde locatie.

Vrijdag 28 juli: rondleidingen op de Handala en ontmoetingen met de opvarenden,van 12 tot 15 uur, Veerhaven. Op zaterdag 29 juli vertrek en uitzwaaien. Voor verdere informatie email:

Naar GazaDe Handala maakt deel uit van de internationale Freedom Flotatie Coalitie (FCC) en vaart sinds 2010 regelmatig uit om de blokkade van de Gazastrook aan de kaak te stellen. De reis van dit jaar begon begin april in Kristiansund, Noorwegen en legt de hele zomer aan in Noord-Europese havens om aandacht te vragen voor de medeplichtigheid van westerse regeringen aan de illegale Israëlische blokkade van de Gazastrook en de bezetting van Palestina. In 2024 zet de Handala koers naar de Middellandse Zee, richting Gaza.

OnleefbaarDe blokkade heeft een enorme impact op het leven de ruim 2 miljoen mensen in de Gazastrook. Studenten, arbeiders, en producten, komen de strook alleen bij hoge uitzondering uit. Bouwmaterialen, levensmiddelen en medicijnen komen het gebied nauwelijks in. Zieken sterven omdat ze geen toestemming krijgen voor behandeling buiten Gaza. Lucht, bodem en water zijn ernstig verontreinigd. De meeste mensen hebben geen toegang tot veilig drinkwater. Daarbij hebben verwoestende aanvallen van het Israëlische leger vele dode, verminkte en getraumatiseerde mensen tot gevolg. De VN verklaarde de Gazastrook in 2020 officieel onleefbaar.

Vorige
Vorige

Zo kijken wij naar de aanval op Israël: de pressurecooker die Gaza heet is ontploft

Volgende
Volgende

Vechten of vluchten? BNNVARA maakt indrukwekkende documentaire over Gaza