Lydia de Leeuw

lydia de leeuw100Lydia de Leeuw (1986) is criminologe en juriste, gespecialiseerd in internationaal strafrecht.

In 2009 vertrok ze naar Nablus (Westelijke Jordaanoever) om daar vrijwilligerswerk te doen in vluchtelingenkampen. Gegrepen door zowel het grote onrecht van de bezetting als de Palestijnse gastvrijheid, werd haar verblijf van enkele maanden uiteindelijk een verblijf van zo’n vier jaar.

Lydia verbleef tot 2011 in Nablus, waar ze onder meer werkte voor het mensenrechtenkantoor van de An Najah Universiteit en freelance schreef voor verschillende media. Na de val van het Mubarak-regime in 2011 zag ze de mogelijkheid om via Rafah (Egypte) de Gazastrook in te reizen, om daar te werken bij het Palestinian Center for Human Rights (PCHR).

Aan haar werk bij PCHR kwam in 2013 noodgedwongen een einde doordat de grensovergang Rafah weer volledig werd afgesloten door Egypte. Vervolgens werkte ze in Jordaniƫ en Libanon voor internationale hulporganisaties in de Syrische vluchtelingencrisis, om de hulpverlening aan vluchtelingen met een handicap, zware verwondingen of chronische ziekte te verbeteren. Verder heeft Lydia gewerkt bij mensenrechtenorganisaties in Zuid-Afrika (Khulumani Support Group) en Libanon (KAFA).

Tijdens haar verblijf in Palestina, schreef Lydia voor verschillende media en hield ze een weblog bij, waarin ze haar indrukken vastlegde. Lydia is sinds november 2015 bestuurslid van Stichting Kifaia en sinds najaar 2022 voorzitter.

A SECOND GLANCE (website)
Twitter