Veelgestelde vragen

Wat doet Stichting Kifaia? 

Stichting Kifaia steunt sinds haar oprichting eind jaren ‘90 de gezondheidszorg in Gaza. In 2014 zijn wij een samenwerking aangegaan met de PMRS (Palestinian Medical Relief Society) in de Gazastrook. Aan het eind van het jaar maken wij altijd een bedrag over naar de PMRS; in noodgevallen vaker.  Omdat er kosten verbonden zijn aan het overmaken, hebben we ervoor gekozen in principe een maal per jaar een bedrag over te maken in plaats van verspreid over het jaar, tenzij er acute nood is zoals nu. Daarnaast brengen wij de situatie van de mensen in Gaza onder de aandacht van een breder publiek.

De hoogte van het bedrag dat wij overmaken hangt af van de hoeveelheid donaties die wij dat jaar hebben ontvangen en ligt meestal tussen de 25.000 en 30.000 euro. Sinds 7 oktober hebben wij ruim €24.000 euro aan extra giften ontvangen. Via het noodfonds van Plant een Olijfboom hebben wij €20.000 ontvangen voor de PMRS. Sinds het uitbreken van de oorlog hebben wij in totaal €55.000 overgemaakt.

Wat kan de PMRS onder de huidige omstandigheden beginnen met financiële hulp?

Momenteel is de medische zorg compleet overbelast. Ondanks de enorme tekorten aan hulpmiddelen staan de mensen van PMRS klaar om patiënten te helpen, vaak met gevaar voor eigen leven. Denk hierbij aan het redden van mensen vanuit onder het puin, wondverzorging, maar ook aan psychosociale zorg, bijvoorbeeld activiteiten met kinderen en andere traumazorg. Ook blijft PMRS hulp verlenen aan chronisch zieken.
Financiële noodhulp helpt om zodra materialen beschikbaar zijn op de markt, deze aan te schaffen. Door de schaarste is alles extra duur. Voor actuele berichten van PMRS, zie hun Facebookpagina.

Hoe ziet de samenwerking van Kifaia met de PMRS eruit?

Wij zijn van mening dat de PMRS zelf het beste weet wat zij nodig heeft. Ons geld is dus niet geoormerkt. Onze bijdragen zijn o.a. gebruikt om fysiotherapeuten te betalen, een dagopvang voor meervoudig gehandicapte kinderen op te zetten, laptops aan te schaffen voor een lagere school met dove kinderen, en boeken met extra grote letters voor slechtziende kinderen.

Stichting Kifaia komt al ruim 25 jaar vrijwel ieder jaar in de Gazastrook. Wij onderhouden nauw contact met de PMRS en hebben verschillende projecten, gefinancierd met onze bijdragen, zelf bezocht.

Gaat al het geld naar Gaza?

Omdat wij een vrijwilligersorganisatie zijn, hebben wij geen personeelskosten. Onze vaste lasten bestaan voornamelijk uit het in de lucht houden van de website, onze jaarlijkse reis naar Gaza, het versturen van nieuwsbrieven en het organiseren van bijeenkomsten. Dat betekent dat onze inkomsten voor het overgrote deel naar de PMRS gaan. Alle extra donaties die wij sinds 7 oktober ontvangen gaan voor de volle 100% naar Gaza.

Kan ik ook direct geld overmaken naar de PMRS?

Dat kan. Echter, overschrijving naar een rekening buiten de EU is veel duurder dan binnen de EU. Om zoveel mogelijk van de gedoneerde bedragen bij PMRS te laten aankomen, stuurt Kifaia in één keer grote bedragen door naar haar partner. Ook is het voor de PMRS overzichtelijker en administratief minder werk om grote bedragen te ontvangen in plaats van losse tientjes.

Hoe kan ik geld overmaken naar Kifaia?

Dat kan op verschillende manieren:

  • direct overschrijven naar onze bank, IBAN: NL91INGB0008207589 t.n.v. Stichting Kifaia
  • uw eigen bank opdracht geven tot periodieke overschrijving
  • ons machtigen om periodiek (maandelijks of jaarlijks of per kwartaal) een incasso uit te voeren; stuur hiervoor een email naar penningmeester@kifaia.nl
  • via de ‘iDeal-button’ op onze website. Deze betaling loopt via het platform geef.nl. Omdat dit platform niet gratis kan opereren, gaat een deel van de betaling naar Geef. Je kunt zelf instellen hoeveel je extra wil doneren aan Geef. Je hier kunt o.a. kiezen om te betalen via iDeal, creditcard of PayPal.
  • via PayPal: paypal.me/Kifaia

Hoe kan ik geld overmaken naar Kifaia vanuit het buitenland?

Binnen de SEPA-zone:

  • direct overschrijven naar onze bank, BIC of SWIFT-code: INGBNL2A;  IBAN: NL91INGB0008207589; t.n.v. Stichting Kifaia.

Buiten SEpa-zone:

Wat is SEPA? https://tinyurl.com/sepakifaia

Is mijn donatie aftrekbaar van de belasting?

Stichting Kifaia heeft een ANBI-status. Dat betekent dat periodieke giften, waarvoor een overeenkomst is afgesloten, aftrekbaar zijn van de belasting. Meer informatie leest u hier: https://tinyurl.com/anbikifaia, of stuur een email naar penningmeester@kifaia.nl