Veelgestelde vragen

Wat doet Stichting Kifaia?
Stichting Kifaia steunt sinds haar oprichting eind jaren ‘90 de gezondheidszorg in Gaza. In 2014 zijn wij een samenwerking aangegaan met de PMRS (Palestinian Medical Relief Society) in de Gazastrook. Omdat er kosten verbonden zijn aan het overmaken van geld, hebben we ervoor gekozen in principe éénmaal per jaar een bedrag over te maken in plaats van verspreid over het jaar, tenzij er acute nood is zoals nu. Daarnaast zien wij het ook als onze taak om een breed publiek te informeren over de situatie van de Palestijnen, met name in Gaza.

Wat kan de PMRS onder de huidige omstandigheden beginnen met financiële hulp?
Momenteel is de gezondheidszorg compleet overbelast. Ondanks de enorme tekorten aan hulpmiddelen staan de mensen van PMRS klaar om patiënten te helpen, vaak met gevaar voor eigen leven. Denk hierbij aan het redden van mensen vanuit onder het puin, wondverzorging, maar ook aan psychosociale zorg, bijvoorbeeld activiteiten met kinderen en andere traumazorg. Ook blijft PMRS hulp verlenen aan chronisch zieken, zoals mensen met diabetes, alsmede fysiotherapie aan gewonden.

Momenteel zijn er in heel Gaza zo’n 40 ‘outreach teams’ van de PMRS op pad om zoveel mogelijk mensen te bereiken, de meeste in Rafah en Khan Younis. Financiële noodhulp is nodig om materialen, zoals verband en medicijnen, aan te schaffen wanneer die beschikbaar zijn op de markt. Door de schaarste is alles extra duur.

Voor actuele berichten van PMRS, bezoek hun Facebookpagina.

Hoe ziet de samenwerking van Kifaia met de PMRS eruit?
Wij zijn van mening dat de PMRS zelf het beste weet wat zij nodig heeft. Ons geld is dus niet geoormerkt. Onze bijdragen zijn o.a. gebruikt om fysiotherapeuten te betalen, een dagopvang voor meervoudig gehandicapte kinderen op te zetten, laptops aan te schaffen voor een lagere school met dove kinderen, en boeken met extra grote letters voor slechtziende kinderen. Nu gaat het vooral naar de meest noodzakelijke hulp. Stichting Kifaia komt al ruim 25 jaar in de Gazastrook. Wij onderhouden nauw contact met de PMRS en hebben verschillende projecten, gefinancierd met onze bijdragen, zelf bezocht.

Lukt het nog om geld naar Gaza te sturen?
Ja. Het gaat minder makkelijk dan voorheen, maar Kifaia’s steun komt nog steeds bij de PMRS in Gaza terecht.

Gaat al het geld naar Gaza?
Omdat wij een vrijwilligersorganisatie zijn, hebben wij geen kantoor en geen personeelskosten. Onze vaste lasten bestaan voornamelijk uit het onderhouden van de website, onze bezoeken aan Gaza en het versturen van de jaarlijkse nieuwsbrief. Dat betekent dat onze inkomsten voor het overgrote deel naar de PMRS gaan.

Kan ik ook direct geld overmaken naar de PMRS?
Dat kan. Echter, overschrijving naar een rekening buiten de EU is veel duurder dan binnen de EU. Om zo min mogelijk geld kwijt te zijn aan transactiekosten, stuurt Kifaia in één keer grote bedragen door naar haar partner. Ook is het voor de PMRS overzichtelijker en administratief minder werk om grote bedragen te ontvangen in plaats van losse tientjes.

Hoe kan ik geld overmaken naar Kifaia?
Door direct over te schrijven naar onze bankrekening; IBAN: NL91INGB0008207589n.v. Stichting Kifaia.
Door uw eigen bank opdracht te geven tot periodieke overschrijving.
Door ons te machtigen om periodiek (maandelijks of jaarlijks of per kwartaal) een incasso uit te voeren; stuur hiervoor een email naar penningmeester@kifaia.nl
Via de ‘iDeal-button’ op onze website. Deze betaling loopt via het platform geef.nl. Omdat dit platform niet gratis kan opereren, gaat een deel van de betaling naar Geef. Je kunt zelf instellen hoeveel je extra wil doneren aan Geef. Je hier kunt o.a. kiezen om te betalen via iDeal, creditcard of PayPal.
Via PayPal: paypal.me/Kifaia

Hoe kan ik geld overmaken naar Kifaia vanuit het buitenland?
Binnen de SEPA-zone kunt u direct overschrijven naar onze bank, BIC of SWIFT-code: INGBNL2A; IBAN: NL91INGB0008207589; t.n.v. Stichting Kifaia.
Buiten SEPA-zone kan bijdragen via PayPal: paypal.me/Kifaia

Wat is SEPA?
https://tinyurl.com/sepakifaia

Is mijn donatie aftrekbaar van de belasting?
Stichting Kifaia heeft een ANBI-status. Dat betekent dat periodieke giften, waarvoor een overeenkomst is afgesloten, aftrekbaar zijn van de belasting. Meer informatie leest u hier. Of stuur een email naar penningmeester@kifaia.nl