Geschiedenis

Hoe Stichting Kifaia in Gaza terechtkwam
Stichting Kifaia werd begin 1999 opgericht door schrijfster Anja Meulenbelt en verpleeghuisartsen Joes Meens en Eelco Boom. Vijftien jaar lang steunden ze het werk van een plaatselijke organisatie van en voor mensen met een handicap, het National Center for Community Rehabilitation (NCCR). Met geld en door het geven van trainingen aan het medisch personeel. De derde opdracht was en is het verhaal van de Israëlische bezetting en de schendingen van mensenrechten in Nederland te vertellen.

Effectieve thuiszorg in Gaza
We ontdekten dat mensen met een handicap of chronische ziekte in Gaza zelden maar één probleem hebben. Daarom ontwikkelde Joes samen met het NCCR een methode voor effectieve thuiszorg. Een multidisciplinair team van een arts, verpleegkundige, fysiotherapeut, psycholoog en sociaal werker zette zich samen in voor het welzijn van de gezinnen onder hun hoede.

Nieuwe partner, nieuwe opdracht
In 2013 kwam er om allerlei redenen een einde aan de samenwerking met het NCCR en stond Stichting Kifaia voor de keus: stoppen of doorgaan met een andere organisatie. Het werd het laatste. Na een kennismaking met de Palestinian Medical Relief Society (PMRS) besloten we met hen in zee te gaan.
Anders dan de NCCR, heeft de PMRS geen behoefte aan training. In plaats daarvan vragen ze ons nadrukkelijker de erbarmelijke politieke en humanitaire situatie in Gaza onder de aandacht te brengen in Nederland. Dat is wat we – naast het geven van financiële steun – sinds 2014 doen.