Donateurendag 2011 (3)

Wat kunnen jullie doen om ons werk in Gaza te steunen?

Geld geven. Het is niet anders. Geld is waar ze daar hun werk mee kunnen doen, de gehandicapten en hun families kunnen voorzien van medische zorg, rolstoelen, pampers, medicijnen, maar waarmee ook de bescheiden salarissen kunnen worden betaald van de stafleden. Zo’n vijftig mensen die op hun beurt vaak weer een hele familie onderhouden want de werkloosheid in Gaza is enorm.

Helaas, we zouden graag de spullen naar Gaza willen brengen en eens hebben we dat ook geprobeerd: in Nederland hebben we een overschot aan tweedehands rolstoelen en andere zaken die we hier niet meer nodig hebben, waar ze in Gaza dolblij mee zouden zijn. Wat zou er simpeler zijn dan af en toe een container vullen met ziekenhuisbedden en rollators en naar Gaza sturen over zee? Dat zou simpel zijn als Israël er niet tussen zat, die de ladingen in ontvangst neemt, maandenlang in de haven laat staan roesten, vervolgens zoveel opslag vraagt dat het goedkoper is om in Israël, uiteraard, nieuwe rolstoelen te kopen. We nemen wel eens een tas medicijnen mee, maar als we dan aan de Israëlische kant worden doorgelaten lopen we nog het risico dat Hamas een deel in beslag neemt, doen we dus ook niet meer. Het is niet anders, waar we mee kunnen helpen is geld.

Af en toe biedt iemand aan om in Gaza in het NCCR stage te lopen of een tijd daar te werken als verpleegkundige of fysiotherapeut. Doen we ook niet. Met al die werkloosheid is het belangrijk dat de mensen zelf een baan krijgen, en niet dat wij er een tijdje werken en dan weer vertrekken. Ook jammer, natuurlijk, want het is een geweldige ervaring om daar een tijd tussen de mensen te zijn en je er nuttig te maken.

111216 3-2

111216 3-3

111216 3-4

Geld dus. Kleine bedragen, grote bedragen, alles helpt en het meeste helpt een machtiging voor een periodieke overmaking, want dan kunnen wij het NCCR laten weten waar ze wat ons betreft op rekenen kunnen. Niet iedereen in Nederland is rijk, maar er zijn ook mensen die vinden dat je een tientje in de maand niet echt mist. Uiteraard is Stichting Kifaia ANBI erkend, en is elke gift aftrekbaar.

Maar er is meer, bijvoorbeeld een combinatie van mensen te informeren, en te betrekken bij het werk in Gaza, zoals de familie Ghazal doet die elk jaar op de vredesmarkt in Vlaardingen staat met een kraam, waarin ze hapjes verkopen voor het goede doel. Want het werkt twee kanten op: mensen die ergens geld voor geven gaan zich ook interesseren waarvoor dat is, en dan kunnen wij ons verhaal kwijt.

Wees creatief. Er zijn mensen die in plaats van een verjaarscadeau naar hun familie en vrienden een Kifaia nieuwsbrief sturen, en hen verzoeken wat geld over te maken in plaats van een cadeautje, want eerlijk, hoeveel van ons hebben niet alles al, en komen om in de spullen? Organiseer een bijeenkomst, in je kerk, voor je partij, voor je collega’s, thuis, voor een tiental geïnteresseerde mensen. Wij komen wel, met een korte film, en een verhaal. Dus nodig ons uit. Of vraag of je onze film mag gebruiken (mag tot we alle toestemming binnen hebben in besloten kring).

Organiseer in je plaatselijke filmhuis een Palestijnse filmdag. Combineer ons met andere groepen, Canaan, dat heerlijke Palestijnse producten als olijfolie verkoopt, of met Palestine Link, of met de vrienden van Sabeel. Organiseer een benefietfeest.

Collecteer. De Amsterdamse Studentenekklesia collecteert al vele jaren, ook dit jaar, tijdens de Kerstdienst voor Kifaia. We zouden het ook mooi vinden dat moslim-Nederlanders mee zouden doen, want ook zij vinden het vanzelfsprekend om een deel van hun rijkdom te delen met mensen in nood. Organiseer een iftar, nodig ons uit, collecteer met Ramadan, met het Offerfeest. Adviseer ons, hoe wij dat kunnen doen.

111216 3-5

We zijn bezig om meer borduurwerk naar Nederland te krijgen, dat door de gehandicapte vrouwen daar wordt gemaakt. Zo gauw we meer in huis hebben zullen we dat op onze website aankondigen, en op facebook. Het zijn mooie cadeautjes. We zijn ook blij met mensen die de spulletjes willen gaan verkopen.

Stel je op de hoogte, zodat je vragen van mensen kunt beantwoorden, zodat je mee kunt helpen het verhaal van Gaza te vertellen, zoals de mensen daar aan ons vragen. Mijn weblog kan je daarbij helpen, mijn boek “Oorlog als er vrede dreigt”, ook. Of koop het boek van Anne de Jong, een mooi en toegankelijk persoonlijk verhaal over Palestina/Israel, vooral over het geweldloze verzet daar, waar veel informatie in is verwerkt.

Hou contact. Als je de Nieuwsbrief nog niet ontvangt: als je donateur wordt, ook een kleine donateur, krijg je die vanzelf.

Je kunt donateur worden door geld over te maken op giro 8207589 ten name van Stichting Kifaia Amsterdam. (let even op de juiste spelling!)

Vragen? Kan via onze website, www.kifaia.nl.

De foto’s zijn ons uit Gaza opgestuurd. Het zijn beelden van de jaarlijkse demonstratie van de gehandicapten die deze maand plaatsvond.

Plaats een reactie