Operatie ‘Broeders hoeder’

Op 12 juni 2014 werden drie jonge kolonisten (twee jongens van 16 en een jonge man van 19) vermist, toen ze een lift zochten – aangenomen wordt dat ze zijn gekidnapt. Dat is uiteraard heel naar voor de jongens zelf, en uiteraard zijn hun families hevig bezorgd. Dat Israël er veel aan doet om die jongens op te sporen is begrijpelijk. Niet begrijpelijk is de enorme overkill, een militaire operatie van een omvang zoals die op de Westoever al tien jaar lang niet meer plaatsvond, met op dit moment minstens zes Palestijnse doden tot gevolg.

De feiten: de kidnapping vond plaats in een gebied op de Westoever dat volledig onder Israëlisch gezag staat. De PA wordt nu met succes onder druk gezet en verantwoordelijk gemaakt voor het opsporen van de jongens en de potentiële daders, hoewel zij in dat gebied geen enkel gezag hebben. Nog zonder dat er een spoor van bewijs was beweerde de Israëlische regering dat Hamas verantwoordelijk zou zijn voor de verdwijning van de jongens, en zette een grootscheepse militaire operatie in onder de naam Broeders Hoeder.

Duizenden invallen werden er gedaan in huizen en kantoren, inboedel overhoop gehaald en vernield, computers gestolen, en inmiddels zijn meer dan vijfhonderd mensen gearresteerd, waaronder kinderen. En waaronder twaalf leden van het Palestijnse parlement. Zes Palestijnen werden daarbij gedood, waaronder een kind van veertien. Gaza werd voor de zoveelste keer getergd door luchtaanvallen, hoewel het duidelijk is dat zij niets te maken hebben met de kidnapping. Palestijnse steden op de Westoever werden hermetisch afgegrendeld, waarmee het leven stil stond, mensen konden niet naar hun werk, kinderen niet naar school. Iedereen zat thuis, sliep niet, bang voor een razzia.

Dat de verdwijning van de jongens als dekmantel wordt gebruikt voor een ander doel is wel duidelijk: Israël ergert zich zoals bekend aan het feit dat er een moeizaam tot stand gekomen verzoening heeft plaatsgevonden tussen de PA op de Westoever en Hamas in Gaza. Dit is een uitgelezen kans om Hamas zoveel mogelijk onderuit te halen: iedereen op de Westoever die gelieerd is aan Hamas werd opgepakt. Tweehonderd mensen zitten nu in administratieve hechtenis (waarmee het aantal is verdubbeld) wat inhoudt dat ze zonder aanklacht gevangen zijn genomen, dus ook zonder proces en zonder een gelegenheid om zich tegen de aanklacht te verdedigen. Ook weten ze niet hoe lang ze opgesloten zullen zijn, de termijn kan steeds opnieuw zonder opgaaf van reden worden verlengd. Een deel van de nieuwe gevangenen zijn de mannen die vrijgelaten werden bij de uitruil met soldaat Shalit.

Dat het bepaald niet alleen gaat om die jongens blijkt uit het feit dat van de eerste ruim driehonderd arrestanten er maar dertig daadwerkelijk werden verhoord. De namen van de verdachten zijn inmiddels bekend gemaakt, de regering beweert dat meteen te hebben geweten – waarmee de vraag mag worden gesteld waarom zoveel mensen werden gearresteerd die niets met die twee mannen te maken hebben. Maar onder de slogan ‘Bring Our Boys Back’ kan Israël zich voor de zoveelste keer een volstrekt disproportionele aanval van staatsgeweld veroorloven, en durft ook de EU niet te protesteren. Opnieuw is hier sprake van een collectieve straf voor de Palestijnen, en een poging om met militaire middelen Hamas en de PA opnieuw uit elkaar te drijven.

Inmiddels, het is eind juni, zijn noch de daders, noch de jongens gevonden. Wij leven mee met onze partner in Gaza, de Palestinian Medical Relief Society, die geconfronteerd wordt met angstige en getraumatiseerde mensen nu er weer luchtaanvallen zijn, en met extra moeilijkheden nu de grenzen nog hermetischer afgesloten zijn, ook voor medische hulp.

Bronnen:
weblog van Abu Pessoptimist
Ma’an Nieuws
971 Magazine

Plaats een reactie