Kifaia-team in Gaza, dag 2

13 december: bezoek aan het PMRS-distributiecentrum van medische hulpmiddelen, gesponsord door Kifaia.

Vanmorgen gewekt door muezzins, balkende ezels en kraaiende hanen. Vanuit bed uitzicht op de wapperende VN-vlag. De stad komt leven. De elektriciteit is vanochtend om 6 uur uitgeschakeld en zal om een uur of 2 weer aangaan. Han en ik nemen stoer een koude douche.

Als we de rolstoel vijf verdiepingen naar beneden hebben getild – de lift doet het dus ook niet – gaan we met chauffeur Ala en projectcoördinator Nahed van de PMRS naar onze eerste bestemming: een distributiecentrum van medische hulpmiddelen.

Voor de laatste oorlog kwamen hier vijf mensen per dag, nu tien en op een topdag zelfs twintig, legt medewerker Baha uit, die al twaalf jaar voor de PMRS werkt. Achter het bureau wordt de administratie gedaan door vrijwilliger Abu Roshdi. Mensen krijgen hier krukken, rolstoelen, vernevelaars, matrassen, looprekken. En andersom: soms komen mensen geleende spullen terugbrengen.

De kleine Yasmin (6) krijgt een rolstoel. Ze heeft problemen met de wervelkolom.

Yasmin en Joes

Raed (38) krijgt een vernevelaar. Hij heeft ernstige ademhalingsproblemen nadat hij in de oorlog van 2008/2009 in aanraking is gekomen met de witte fosfor. Tot overmaat van ramp is tijdens de laatste oorlog zijn huis verwoest en woont hij nu in een shelter.

Raed

Er zijn krukken voor Muhammad (26). Hij komt uit de wijk An-nasr in Gaza Stad en heeft een ernstige beenfractuur. Die heeft hij opgelopen toen de Israëliërs in de laatste twee dagen van de oorlog twee woontorens platbombardeerden. Hij was toen in de buurt van een ervan, de Italian Tower, die met hulp van Italiaans geld was gebouwd en nu is veranderd in een hoop puin. Hij werd getroffen door beton van de Italian Tower.

Sabreen (19) is op 29 juli gewond geraakt in de wijk Az-zaytun in Gaza Stad. De PMRS levert haar een matras.

Muhammad 9 jaar

Muhammad (9) is aan een voet gewond geraakt bij een verkeersongeluk. Hij krijgt nu fysiotherapie van de PMRS in afwachting van een operatie. Voorlopig kan hij weer lopen met een looprek.

Vrijwilliger Walid zwaait ons uit als we verder gaan naar een primaire gezondheidskliniek in Jabalya.

Walid

Ruben Verhasselt

Plaats een reactie