Kwart over Gaza

In november verscheen van de hand van Kifaia-bestuurslid Anja Meulenbelt het boek ‘Kwart over Gaza’. Uitgever Jurgen Maas:

‘Vroeger was een antisemiet iemand die niet van joden hield; nu is het iemand waar de joden niet van houden’, zei de in 2014 overleden Hajo Meyer, joodse overlevende van Auschwitz en een van de eerste bestuursleden van Een Ander Joods Geluid. Tegenwoordig worden vooral critici van Israël voor antisemiet uitgemaakt. Het aanhoudend conflict in het Midden-Oosten wakkert ook de tegenstellingen in Nederland aan. Wanneer er een nieuw bombardement op de Gazastrook is geweest, en de foto’s van dode kinderen over het internet vliegen, volgen berichten over toenemend antisemitisme. Maar gaat het daarbij om antisemitisme of om kritiek op Israël? En wie beslist dat? Waartegen demonstreren de duizenden jongeren, vaak met een moslimachtergrond? Tegen het zionisme? Wat is zionisme? Speelt de houding van Israël tegenover de Palestijnen een rol in de radicalisering van jongeren? Hoe komt het dat moslims verantwoording af moeten leggen voor de gruwelen van IS en Al Qaida, en mensen die opkomen voor de Palestijnen worden uitgemaakt voor antisemiet? Meulenbelt, schaamteloos partijdig, voor rechten van de Palestijnen maar niet tegen Israël, wil met dit persoonlijke betoog helderheid brengen in heftige discussies.

kwart over gaza 2

Recensie van Willem Bos in Grenzeloos:

“Meulenbelt heeft zich met dit boek geen gemakkelijke taak gesteld. Over de verschillende onderwerpen die ze behandelt zijn dikke en geleerde boeken geschreven. De kracht van dit boek is dat ze die onderwerpen in hun onderlinge samenhang bespreekt. Daarin is ze mijns inziens wonderwel geslaagd. Op de achterflap wordt het boek als partijdig omschreven. Dat klopt in die zin dat Meulenbelt systematisch partij kiest voor de slachtoffers in casu de Palestijnen. Maar het is, wat vele critici ook zullen beweren, geen vooringenomen boek. Meulenbelt geeft feiten en bronnen en serieuze analyses. Je hoeft het niet met haar eens te zijn, maar het zou mooi zijn als haar tegenstanders even consciëntieus te werk gingen. Ondanks de omvang (400 pagina’s) en de gedegenheid is het, dankzij het schrijftalent van Meulenbelt, toch een zeer leesbaar boek en ook dat is een prestatie.”

KWART OVER GAZA. OVER ZIONISME, ANTISEMITISME EN ISLAMOFOBIE

Plaats een reactie