Filmdag Met het oog op Palestina, 27 november

Op zondag 27 november staat Palestina centraal in twee van de zalen van filmtheater ’t Hoogt in Utrecht. Onder het motto ‘Met het oog op Palestina’ worden de hele middag en avond documentaires vertoond die ons meenemen naar de door Israël bezette Palestijnse gebieden. Bij de meeste voorstellingen zijn filmmakers te gast of wordt de film ingeleid c.q. nabesproken door mensen die nauw betrokken zijn bij de problematiek.

Het idee voor een dergelijke filmdag werd geboren toen de initiatiefnemers van het eerste uur, Jules Sol en Jan van Heereveld, als vrijwilligers in Palestina gingen helpen met het binnenhalen van de olijvenoogst. Hun ervaringen daar waren nog ingrijpender dan waar ze zich van tevoren al op hadden ingesteld. Met het vertonen van films hopen ze in bredere kring aandacht te vestigen op een jarenlange inhumane situatie die om een afgewogen en helder standpunt vraagt.

Vier jaar lang werd in Hilversum een Palestijnse filmdag georganiseerd. Nu is het moment gekomen om de stap te maken naar een van de grote steden.
Per zaal worden vier films vertoond. De beide zalen lopen parallel, dus u kunt zonder problemen na een voorstelling overwippen naar de andere zaal.

U dient per voorstelling een apart kaartje te kopen. Vriendelijk verzoek: koop uw kaartjes via internet of in de voorverkoop, zodat er geen lange rij bij de kassa ontstaat.

Bekijk hier het filmaanbod en de trailers: MET HET OOG OP PALESTINA

Mensen met een cineville-pas kunnen die op deze dag ook gebruiken. Mail voor informatie filmdagmethetoogoppalestina@gmail.com

Na (bijna) elke film is er een kort nagesprek met regisseur of een kenner van de situatie in Palestina. Na de laatste twee films is er gelegenheid wat langer na te praten.

De twee sprekers, Frans Brons (Palestina Komitee) en Jaap Hamburger (Een Ander Joods Geluid), zijn beiden zeer deskundig m.b.t. de situatie in Palestina. Wellicht is de veranderde politieke situatie in Amerika een gelegenheid voor hen om te spreken over de invloed hiervan op Palestina.

Let op: vóór zaal 2 staat de informatie-/boekentafel, waar je je kunt informeren over allerlei organisaties die in of voor Palestina actief zijn. Je vindt hier ook een mooie collectie boeken van boekhandel ‘Het Fort van Sjakoo’, en een aantal dvd’s die zeer de moeite waard zijn.

Marijke Kruyt (ProPal) verkoopt Palestijnse producten. Zij heeft toegezegd de winst dit jaar, voor zover nodig, aan onze filmdag te gunnen. Betalen is alleen mogelijk met contant geld.

Het is helaas niet gelukt in ’t Hoogt een Palestijns buffet te organiseren. Er is wel de mogelijkheid op de dag zelf eten te bestellen aan de bar.

Na 18:00 uur is er een nazit bij café-restaurant De Beurs. De Beurs ligt hooguit 100 meter van t Hoogt: Neude 37/39.

Bekijk hier de flyer

Plaats een reactie