Alleen met ‘wasta’ kom je de grens over

Met roodverbrand gezicht en armen zit Amer op de bank. Hij heeft hoofdpijn en voelt zich beroerd. Het is het resultaat van een dag wachten in de brandende zon bij Rafah, de grensovergang met Egypte. Het was de zoveelste keer dat hij tevergeefs probeerde om zijn nicht Samar met haar 4-jarige dochtertje en 8-jarige zoontje de Gazastrook uit te laten reizen.

Samar en haar kinderen wachtten op een beschutte plek terwijl Amer probeerde de overgang te regelen. Samar komt oorspronkelijk uit Gaza maar woont met haar gezin in Dubai. Ze kwam in het voorjaar van 2015 met de kinderen naar Gaza voor een familiebezoek van enkele weken. Het werd een dik jaar. “Alleen met wasta, wat zoveel betekent als connecties kom je de grens over. Of je moet heel veel geld geven aan vage lieden die rondhangen bij de grens en proberen voorrang voor je te regelen bij Hamas en de Egyptische autoriteiten”, vertelt Samar. “Veel mensen doen dat. Het lijkt de enige manier te zijn. Mensen betalen duizenden dollars per persoon. ‘Wat heb je ervoor over om weg te komen?’ vragen ze. “Ik heb er alles voor over om terug te gaan naar mijn man. Mijn meisje heeft haar verblijfsvergunning in Dubai verloren, omdat ze te lang is weggeweest. M’n zoon wil niet leren op school, hij wil alleen weer bij zijn vader zijn.” Samar betaalde 3500 dollar aan de ‘fixer’, zonder resultaat.

Al jaren staan tienduizenden mensen op de wachtlijst om via de Rafah grensovergang de Gazastrook te verlaten. Zieken, studenten met een beurs voor universiteiten in het buitenland, mensen met een bedrijf in Egypte en mensen zoals Samar. De overgang gaat enkele keren per jaar voor een paar dagen open. Egypte laat dan een fractie van die wachtenden door.

Afgelopen september, na ruim een jaar wachten, lukte het Samar en kinderen om terug te reizen naar hun man en vader. Eindelijk naar huis.

Plaats een reactie