Solidaire iftar brengt 3000 euro op voor Gaza

In Rotterdam hielden wij van Stichting Kifaia zaterdag 26 mei een benefiet-bijeenkomst met iftar, een goede combi want het hoort bij de islamitische traditie om tijdens de ramadan aandacht te hebben voor mensen die onze steun nodig hebben. En dat hebben de mensen van Gaza, juist nu weer.

De zaal zat vol, de tickets waren uitverkocht. En dankzij veilingmeesters Jasmine Foullani en Rachid Jemaoui van Nida, hebben we ook nog een mooie bom duiten bij elkaar gehaald. We kunnen binnenkort 3000 euro naar Gaza overmaken.

Revalidatie na verwondingen bij demonstraties

Het was belangrijk dat het dr. Aed Yaghi, de directeur van de Palestinian Medical Relief Society, de PMRS, gelukt was om naar Nederland te komen, en hij kon vertellen waarom de steun zo noodzakelijk is. In de afgelopen weken zijn er 13.000 mensen die in Gaza demonstreerden voor het recht op terugkeer verwond, en zo’n 3000 mensen zullen ook nog hulp nodig hebben als ze uit het ziekenhuis komen. Wondverzorging, maar ook hulpmiddelen als ze hun benen kwijt zijn – er werd veel en opzettelijk op benen geschoten met hele nare ammunitie die botten en spieren vernietigt –
Ook moet er veel gedaan worden aan revalidatie. Van onze eigen mensen – allen duidelijk herkenbaar als hulpverleners – werden er zestien door Israëlische traangasaanvallen en kogels gewond. Een van de vrijwilligers werd met één kogel door beide knieën geschoten en gaat een pijnlijke revalidatie tegemoet.

Liever in verzet komen, dan een machteloze dood sterven

Maar het belangrijkste, zegt Aed, is nog steeds politieke druk op Israël om de bezetting op te heffen die een normaal leven voor de Gazanen onmogelijk maakt, tot de wanhoop hen ertoe drijft om liever in verzet doodgeschoten te worden, dan machteloos en langzaam dood te gaan.

Skypen met Gaza

Alsof dat met ons zo moest zijn, we hebben het vaker meegemaakt, haperde de techniek, en de prachtige film die Reda Aitihda en Arafat Odeh maakten moest het zonder geluid doen – er komt zeker een gelegenheid om dat goed te maken. De Skype met coördinator Maha en hulpverlener Ahmed in Gaza lukte deze keer wel. Het is bijzonder om ondanks de belegering van Gaza toch via de sociale media direct contact te hebben.

Maar alles wat er niet helemaal goed ging werd goedgemaakt door de vrolijke veiling en na de oproep tot gebed door Reda een heerlijke maaltijd. Heel veel dank aan Jacqueline, Hind, Nejma Nejma’s moeder en onze Nadia voor al het gedoneerde lekkers. Wie de iftar gemist heeft, maar toch graag wil bijdragen, kan dat doen door een donatie te doen via de IDEAL knop, hier op onze website. Onze doelen:

  1. Financiële ondersteuning van de Palestinian Medical Relief Society in Gaza.
  2. Pleitbezorging in Nederland ten behoeve van het opheffen van de bezetting en blokkade van Palestina en een op internationaal recht gebaseerde politieke oplossing.

Door Anja Meulenbelt
Foto’s: Liesbeth Hoogenboom

Plaats een reactie