Kifaia in Gaza: nieuwe berichten

160516 gaza 1

Tak. Shut down als de elektriciteit weer wegvalt. Het licht, de koelkast, de wasmachine en ook op bloedhete dagen van 40*C is het gedaan met de ventilator. In het donker wordt er gezocht naar een lucifer en kaarsen. Laatst is weer ergens brand uitgebroken doordat er een kaars omviel. Drie kinderen zijn daarbij omgekomen, het vierde kindje heeft het overleefd. Het aantal uren elektriciteit per dag wordt steeds minder. De school die wij bezoeken is afhankelijk van de elektriciteit die er is. VN-scholen en andere door het buitenland gefinancierde scholen hebben soms nog zonnepanelen of een generator. Overheidsscholen worden vergeten. ‘We kunnen zo niet werken’, zegt het schoolhoofd. ‘Nar. Bloedheet. De kinderen kunnen zich niet concentreren.’

“Dit is geen leven. We willen gewoon een normaal leven, niks geks. Elektriciteit, beton, water.”

160516 gaza 2

160516 gaza 5

160516 gaza 6

Op bezoek bij de familie Bakr, die in de zomer van 2014 vier jongetjes verloor. Toen ze op het strand van Gaza aan het voetballen waren, werden ze vanaf een Israëlisch marineschip beschoten. Aed, Zakaria, Mohammed en Ismail stierven.

160516 gaza 7

Wat hebben Anja Meulenbelt en Richard Falk met elkaar gemeen? Ze kregen allebei de Euromed Monitor award voor hun inzet voor rechtvaardige vrede in Palestina. Onder valse voorwendselen lokten we haar vanmorgen naar het kantoor van Euromid waar ze het eerbetoon kreeg uitgereikt. Ze bleef nog lang beduusd.

160516 gaza 3

160516 gaza 4

Omdat we veel te weinig tijd hebben om alle vrienden te bezoeken (je bent in Gaza ook niet na één bakkie weg) hebben we wat mensen uitgenodigd in het Al Quds hotel. Leymun wa nana en shisha, hmmm…

Plaats een reactie