Energiecrisis bemoeilijkt werk PMRS in Gaza

Groot tekort aan schoon water en aan energie teisteren Gaza en maken het toch al moeilijke leven vrijwel onmogelijk. Ook onze vrienden bij de PMRS hebben er veel last van.

“Het is verschrikkelijk om te zeggen, maar het niveau van de zorg is nu echt onder de maat”, zucht Maha Elbanna van de PMRS.

“Dit is de ergste energiecrisis in tien jaar. We zitten achttien tot twintig uur per dag zonder stroom. De generatoren draaien overuren – voor wie een generator of brandstof heeft, dan. Ziekenhuizen in Gaza zijn afhankelijk van 76 generatoren. Die verbruikten vorige maand 1500 liter brandstof per uur. Gebruik van generatoren is op termijn schadelijk voor medische apparatuur. Het zorgt voor storingen en verkort de levensduur van machines.”

De crisis maakt het werk van de PMRS nog moeilijker dan het al is, met alle gevolgen voor de patiënten van dien. Maha:

“Behandeling van niet-levensbedreigende ziekten moet worden uitgesteld, de voorraden bloed dreigen te bederven en nierpatiënten moeten langer wachten op dialyse omdat we niet alle machines draaiende kunnen houden.”

Ook de hygiëne leidt onder het tekort aan stroom en schoon water. Schoonmaken en sterilisatie gebeurt niet zo intensief als zou moeten. “Het is verschrikkelijk om te zeggen, maar het niveau van de zorg is nu echt onder de maat”, zucht Maha.

Lees verder bij het Rights Forum:

Israël reduceert elektriciteit Gaza, Egypte schiet te hulp
Rode Kruis waarschuwt: Zonder ingrijpen gaat Gaza ten onder

UNRWA:

GAZA SITUATION EMERGENCY REPORT 195
Electricity shortages affect all aspects of life in Gaza

Plaats een reactie