Israëlische leger schiet hulpverlener Sajed Mizher (17) dood

Opnieuw vond een jonge hulpverlener de dood: de 17-jarige Sajed Mizher, vrijwilliger bij onze samenwerkingspartner, de Palestinian Medical Relief Society. Sajed was verbonden aan de PMRS-afdeling op de Westelijke Jordaanoever. In de vroege ochtend van woensdag 27 maart werd hij in vluchtelingenkamp Dheisheh, ten zuiden van Bethlehem, neergeschoten door het Israëlische bezettingsleger. Medisch personeel moet te allen tijde veilig kunnen werken en Stichting Kifaia veroordeelt deze aanval dan ook met kracht.

Sajed was ter plaatse als hulpverlener en verzorgde gewonden tijdens een inval van het Israëlische leger in het kamp. Sajed werd door een militair in zijn buik geschoten en overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

In zijn felgekleurde hesje was Sajed duidelijk herkenbaar als hulpverlener. Aanvallen op medisch personeel zijn een oorlogsmisdaad onder de Geneefse conventies (evenals het schieten op kinderen, journalisten en ongewapende burgers). De Nederlandse overheid moet, als partij bij de Conventies van Genève, het oorlogsrecht niet alleen naleven, maar ook actief bijdragen aan naleving door andere partijen.

Vorig jaar riepen wij de Nederlandse regering al op om aanvallen op medisch personeel, journalisten en burgers te veroordelen, nadat de de 21-jarige PMRS-hulpverleenster Razan Najjar in Gaza werd gedood door kogels van het Israëlische leger tijdens het verzorgen van gewonden. Samen met Dokters van de Wereld, Stichting Groningen-Jabalya en ondersteund door FNV voor Zorg en meer dan twintig zorgprofessionals deden we een beroep op de Nederlandse regering om bij Israël aan te dringen op een onmiddellijk staken van deze aanvallen en berechting van de daders.

Op ons verzoek kwam toen een nietszeggend en ontwijkend antwoord van minister Blok van Buitenlandse Zaken. Ook op een vernietigend VN-rapport over het handelen van het Israëlische leger bij de protesten in Gaza, kwam geen veroordeling van de kant van Nederland.

Wederom, en zo lang als nodig is, roepen wij de Nederlandse regering op om toe te zien op naleving van internationaal recht en mensenrechtenverdragen en aanvallen op Sajed en zijn collega’s onomwonden te veroordelen.

Plaats een reactie