Minister Blok negeert misdadigheid van aanvallen op medisch personeel in Gaza

Razan al Najjar, verpleegkundige bij Kifaia’s partnerorganisatie PMRS, werd op 1 juni tijdens haar werk aan de grens van de Gazastrook doodgeschoten door het Israëlische leger. Stichting Kifaia stuurde toen, samen met Dokters van de Wereld en Stichting Groningen-Jabalya, een brief aan Minister, ondertekend door FNV Zorg en Welzijn en enkele tientallen medische professionals. Het antwoord van minister Stef Blok leest alsof hij een natuurramp beschrijft in plaats van een grove schending van internationaal recht die hij zou moeten afkeuren.

In onze brief vroegen we de Nederlandse regering om de aanvallen op medisch personeel, journalisten en burgers af te keuren en erop aan te dringen dat deze beschietingen onmiddellijk stoppen en berechting van de daders plaatsvindt.

Het antwoord van minister Blok leest alsof hij een natuurramp beschrijft: het kabinet is “bezorgd” over het “omkomen van mensen”. Blok negeert de misdadige realiteit van het Israëlisch handelen volkomen. Gericht schieten op medisch personeel, journalisten en andere burgers is een oorlogsmisdrijf. Razan’s dood was geen ongeluk. De dood van de 121 andere mensen tijdens de Great March of Return demonstraties ook niet. Het Israëlische leger laat er zelf geen twijfel over bestaan: “we know where every bullet landed”. De houding van het kabinet geeft in feite een politieke vrijbrief voor meer geweld tegen Palestijnse burgers.

Na de dood van Razan begon het Israëlische leger een PR offensief in een poging de hulpverleenster af te schilderen als een menselijk schild van Hamas. Deze beweringen zijn op niets gebaseerd en een grove, kwetsende trap na voor de nabestaanden van Razan. Blok trapt met open ogen in dit frame als hij benadrukt dat burgers niet als menselijk schild mogen worden gebruikt en dat ‘ beide kanten moeten afzien van aanzetten tot geweld’. Daar waar duidelijk sprake is van eenzijdig geweld tegen burgers, blijkt de minister moeite te hebben met de concepten daderschap en slachtofferschap uit elkaar te houden.

Geen ‘Humanitaire crisis’ maar bewuste frustratie
Ook de economische malaise in Gaza is als we de brief van Blok mogen geloven, uit de lucht komen vallen. De bewuste vernieling van iedere economisch perspectief en kans op een menswaardig bestaan door bezettingsmacht Israël is echter uitgebreid gedocumenteerd door vooraanstaande economen als Sara Roy en internationaal veroordeeld als een oorlogsmisdrijf. De minister is zo blijkt uit zijn brief, van mening dat dit valt op te lossen met via economische ontwikkeling, humanitaire hulp en infrastructuurontwikkeling”.

Internationaal onderzoek is de enige hoop op rechtvaardigheid
Stuitend is ook het vertrouwen van minister Blok dat een Israëlisch onderzoek naar Israëlische gewelddadigheden onafhankelijk en transparant zal zijn. Onderzoeken van het Israëlische leger naar het handelen van haar soldaten leiden vrijwel altijd tot dezelfde conclusie: er is correct gehandeld. Dat weten lokale mensenrechtenorganisaties en dat zou de minister zelf ook moeten weten. De enige hoop op gerechtigheid is een internationaal onafhankelijk onderzoek met toegang tot het recht voor de slachtoffers.

Al decennialang roepen vele individuen en organisaties op tot een einde aan de bezetting en kolonisatie; tot een einde aan het geweld van het Israëlische leger en tot gerechtigheid via het Internationaal Strafhof in Den Haag. Nederland zou er goed aan doen de bezetter niet langer de hand boven het hoofd te houden, en politieke steun te geven aan de strijd voor rechtvaardigheid.

Plaats een reactie