Corona: wat staat de Gazastrook te wachten?

De Gazastrook, door de VN vanaf dit jaar als onleefbaar bestempeld, leek paradoxaal genoeg enige tijd veiliger dan de rest van de wereld. Door de illegale Israëlische (en Egyptische) blokkade is de strook al bijna 15 jaar in een isolement. Mensen en goederen komen slechts heel beperkt in en uit. Terwijl de rest van de wereld overvallen werd door Corona, bleef dit Gaza nog bespaard. Maar op 22 maart kwam het bericht waar velen voor vreesden: er werden twee gevallen van Corona besmetting vastgesteld in Gaza. Het ging om twee mannen waren op 20 maart vanuit Pakistan via Egypte terug gereisd naar de Gazastrook. Onze partner, de Palestinian Medical Relief Society (PRMS), voorziet enorme problemen in de overbevolkte Gazastrook.

Al sinds 15 maart werden alle mensen die de strook binnenkwamen uit voorzorg in quarantaine geplaatst. Dit ging om ongeveer 1300 mensen, van wie de meeste geen symptomen vertoonden. Het Ministerie van Gezondheidszorg heeft trouwzalen en markten gesloten. Ouderen, kinderen en mensen met bestaande longklachten of verminderde weerstand wordt met klem verzocht openbare plekken te mijden.

Maar ‘social distancing’ is erg moeilijk in ’s werelds grootste openluchtgevangenis. Twee miljoen mensen wonen op een strookje land nauwelijks groter dan Texel. Veertien jaar blokkade en drie verwoestende Israëlische aanvallen hebben hun sporen achtergelaten. Volgens speciaal rapporteur voor de VN Michael Lynk stond de gezondheidszorg in Gaza al vóór de komst van Corona op instorten. Als het virus de kans krijgt zich uit te breiden, zullen de bestaande 40 intensive care units bij lange na niet genoeg zijn. De opheffing van de blokkade is van levensbelang; alle noodzakelijke medische middelen en apparatuur moeten de Gazastrook binnengebracht kunnen worden.

Verspreiding van het virus zou in Gaza weleens heel erg snel kunnen gaan

Onze partner de Palestinian Medical Relief Society (PRMS) voorziet enorme problemen, mocht het virus zich gaan verspreiden in de Gazastrook. Aed Yaghi, hoofd van PMRS in Gaza maakt zich grote zorgen: “De gezondheidszorg in de Gazastrook is al overbelast en kampt met tekorten. Door de blokkade kunnen we niet alle middelen invoeren die noodzakelijk zijn.” Verder geeft hij aan dat verspreiding van het virus in Gaza extra snel zou kunnen gaan: “veel mensen wonen in extreem dichtbevolkte vluchtelingenkampen, waar een gebrek aan water en hygiëne de kans op snelle verspreiding vergroot. En velen leven in armoede; zij zullen zich niet kunnen houden aan zelf-isolatie, omdat ze ieder beetje inkomen nodig hebben.” De voortgang van PRMS’ gebruikelijke zorgverlening aan de meest hulpbehoevenden komt nog verder onder druk te staan door de pandemie; een ramp bovenop een ramp.

De mensen van PRMS proberen zich zo goed en kwaad als het gaat voor te bereiden op eventuele verdere verspreiding van het coronavirus in de Gazastrook. De organisatie geeft voorlichting over preventie (hygiëne) en bestrijding van het virus, en zelfisolatie. Daarbij let PRMS er extra goed op dat ook mensen met een beperking de informatie ontvangen en begrijpen. Verder traint PMRS haar medewerkers in het veilig geven van voorlichting en in het veilig behandelen van mensen die besmet zijn met het virus.

Ook de PMRS klinieken moeten nu worden voorbereid op de eventuele komst van coronapatiënten. Daarvoor zijn grote hoeveelheden medische hulpmiddelen (waaronder beschermende kleding) nodig. Steun PMRS in haar strijd tegen Corona in Gaza en doneer hier.

 

 

Plaats een reactie