Vechten of vluchten? BNNVARA maakt indrukwekkende documentaire over Gaza

Toen Sama acht werd, was ze blij met het vuurwerk op haar verjaardag. Het bleken Israëlische bommen te zijn. Niet lang daarna vluchtte het gezin naar Nederland. Rayan bleef, ook nadat haar zus Razan, verpleegkundige bij onze partner de PMRS, werd doodgeschoten. Rayan zet nu haar werk voort. Presentator Sahil Amar Aïssa zocht beide jonge vrouwen op.

Stichting Kifaia werkte mee aan deze aflevering van de documentaireserie Fight or Flight. We hebben contact gelegd met de PMRS, meegedacht over de invalshoek en we hielden een bijeenkomst in Amsterdam, waarbij Sama en Rayan met elkaar en het publiek in gesprek gingen. Voorzitter Lydia de Leeuw: “We komen al jaren in Gaza en weten precies voor welke hete vuren de jonge mensen daar staan. Razan was nog maar 21 jaar toen ze tijdens haar werk voor de PMRS door een Israëlische scherpschutter werd vermoord. We zijn heel blij dat ze postuum een  plek heeft gekregen in de docu.”

De uitzending is te bekijken via NPO Start

Foto: (C) BNNVARA