Kifaia-team in Gaza, dag 3 vervolg

14 december: hartverwarmend bezoek aan een mobiele kliniek van de PMRS.

Ala, onze chauffeur, rijdt ons naar noordelijk Gaza, waar vandaag een mobiele PMRS-kliniek is ingericht in een woonhuis. We worden hartelijk ontvangen door internist Yusuf Taysir en de jonge vrouwelijke huisarts Nur Haddad, die uitstekend Engels spreekt. Verder bestaat de staf uit verpleger Muhammad Al-Madhoon, verpleegster Iman, fysiotherapeut Muhammad en een sociaal werkster, die druk in gesprek is met een patiënte. In het kamertje zijn een twintigtal mensen, veelal vrouwen en kindertjes.

mobiele kliniek 1

Hulp in de mobiele kliniek is gratis. Ze doen elke twee weken in totaal twaalf afgelegen plaatsen aan en richten zich op gebieden die zwaar getroffen zijn tijdens de afgelopen oorlog. Op elk van die plekken is dus eens in de veertien dagen een kliniek aanwezig. Die is voor iedereen toegankelijk van 8.00 tot 14.00 uur. Per dag ontvangen ze 80 à 120 mensen en ze nemen de meest basale medicatie mee. Op deze manier besparen ze veel, want huisbezoeken zijn erg kostbaar.

Af en toe krijgen ze bezoek van teams uit het buitenland, waarmee ze graag ideeën uitwisselen. Onze eigen Yusuf (Joes) raakt verwikkeld in een geanimeerd gesprek met Yusuf en Nur, en er vliegen ook typische doktersgrappen over tafel. Maar we willen niet te veel tijd in beslag nemen, want de patiënten wachten en de staf heeft nog veel te doen.

mobiele kliniek 2

Ruben Verhasselt

Plaats een reactie