Israëlische steden verbieden Nederlandse film

Voor de derde maal hebben lobbyisten in Israël de vertoning van de film ‘Shivering in Gaza’ van regisseur Geert van Kesteren en trauma-expert Jan Andreae weten te dwarsbomen. De film gaat over traumaverwerking in Gaza.

Na Be’er Sheva en Sderot, bezweek afgelopen week ook de gemeente Yeruham voor de druk van rechtse Israëli’s. Reden: de film zou Israël in een kwaad daglicht stellen. “Onzin”, zegt Van Kesteren. “In de film wordt niet eens gesproken over de staat Israël.”

In ‘Shivering in Gaza’ zien we onze goede vriend Jan, met wie we al vele Kifaia-reizen naar Gaza hebben gemaakt, aan het werk. Hij beweegt Palestijnse hulpverleners ertoe om in plaats van almaar door te hollen en anderen te helpen, ook eens stil te staan bij hun eigen verdriet en angst.

shivering yehiya

De mensen de film zijn goede bekenden. Het zijn onze vrienden van het NCCR, met wie wij van Kifaia jarenlang hebben samengewerkt. De introverte dokter Wael, de bevlogen sociaal werker Diya en de zachtaardige fysiotherapeut Yehiya, net als iedereen in Gaza hebben ze doodsangsten uitgestaan om hun families. Het woord Israël valt geen enkele maal.

De druk op de burgemeesters van steden in Zuid-Israël werd opgevoerd na vertoning van de film in Tel Aviv. Directeur Yonathan Gher van Amnesty International Israël, die de vertoning mede organiseerde, noemt het onaanvaardbaar dat lokale autoriteiten in hun steden op deze manier censuur bedrijven.

Toch werd ergens in het zuiden van Israël, nabij de grens met Gaza, de film wel vertoond. In het diepste geheim, alleen voor genodigden en met heel veel bewaking. “Israël krijgt een samizdat-cultuur”, constateerde onze adviseur Guido, verwijzend naar de illegale politieke en culturele bijeenkomsten in tsaristisch Rusland.

En dat in ‘de enige democratie in het Midden-Oosten’…

Beluister hier een interview met Geert van Kesteren op Radio 5
Lees meer:
Israëlische steden verbieden documentaire Geert van Kesteren
Banning the Screening of “Shivering in Gaza” is a Violation of Free Speech

still uit Shivering in Gaza_ Jan en Diya

Plaats een reactie