In de voetsporen van je dode dochter

Sabrien al Najjar (44) is de moeder van Razan, de PMRS-hulpverleenster die vorig jaar vermoord werd tijdens haar werk bij de wekelijkse Great march of return-demonstraties. Anja Meulenbelt en Brechtje van Bergen zochten haar op. Na de dood van haar dochter, is Sabrien in haar voetsporen getreden en verzorgt en evacueert zíj nu de gewonden in het veld.”

Of ze nooit bang was toen haar dochter midden in de vuurlinie werkte? “Nee. Ik ging er altijd vanuit dat Razan en haar collega’s, die duidelijk herkenbaar zijn als hulpverleners, geen gevaar zouden lopen. Hulpverleners zijn immers door het internationaal recht beschermd. Op hen schieten is een oorlogsmisdaad. Haar dood was een enorme schok.”

Zonder enige ervaring het het verlenen van eerste hulp begon ze aan de trainingen die de PMRS vrijwilligers biedt. In korte tijd was ze klaar om in het veld te kunnen staan. Naast haar werk al hulpverlener staat ze moeders bij die kinderen hebben verloren in de demonstraties of wan wie de kinderen met zware verwondingen terugkeerden. Ben je nu niet bang, vroeg Brechtje. “Nee”, antwoordde Sabrien, “want wij staan in ons recht en komen op voor onze waardigheid. Either we live with dignity, or we die with dignity.”

Plaats een reactie