Media bedienen zich van laffe taal bij verslaggeving Israëlische bezetting

De media hebben het er maar moeilijk mee. Ze moeten verslag uitbrengen over ‘het conflict’ tussen Israël en de Palestijnen. Dat doen ze met zoveel meel in de mond dat hun taalvondsten bijna hilarisch zijn te noemen. Als ze niet zouden bijdragen aan het bagatelliseren van een gewelddadige bezetting.
Door Anja Meulenbelt

De media moeten verslag uitbrengen, want dat er in Jeruzalem wat gaande is, dat het Israëlische leger wordt ingezet tegen protesterende Palestijnen, daar kan geen krant omheen. Maar hoe dat nou te vertellen en de illusie van neutraliteit in stand te houden?
Een veelgebruikt hulpmiddel is passieve taal, laffe taal. Het begint al bij het veel gebruikte eufemisme ‘conflict’. Een conflict is ruzie tussen twee partijen. Toen Nederland bezet werd door de nazi’s, was dat zeer terecht ook geen ‘conflict’ tussen Duitsers en Nederland. Het was een bezetting. We noemden het beestje gewoon bij de naam.
Truc twee is het gebruik van veel lijdende zinnen of woorden als ‘het’, ‘men’ of ‘er’ waarmee verhuld wordt wie welke handeling uitvoert. Het geweld neemt toe. Dat doet het geweld blijkbaar uit zichzelf. De protesten staan op ontploffen. Tja, dat heb je met protesten, die escaleren helemaal uit zichzelf. De frustraties bereiken het kookpunt. Wiens frustraties, en waarom? Wie pleegt dat geweld? Ja, dan wordt het moeilijk.
Het geweld neemt toe. Dat doet het geweld blijkbaar uit zichzelf.
En als je er dan toch niet aan ontkomt, dan zet je twee partijen tegenover elkaar alsof het elkaars gelijken zijn; ruziënde buren, of twee vechtende kleuters in de zandbak. De Israëli’s schieten rubber kogels af (die niet van rubber zijn, maar staal met een rubberen coating – AM) en de Palestijnen gooien met stenen. Of je keert het om. Zo zegt het NOS nieuws het: de Palestijnen gooien stenen en de Israëli’s schieten vervolgens met traangas.
Volgens de Palestijnen
Nog steeds hebben de Nederlandse media grote moeite om gewoon te zeggen wat er gaande is en dat leidt tot bizarre tussenzinnen die blogger Clara Legêne optekende bij beelden van traangaswolken die  ‘volgens de Palestijnen‘ in de Al Aqsa-moskee waren genomen. Dat is net zo raar als een foto van de Toren van Pisa laten zien en zeggen dat die Toren ‘volgens de Italianen’ in Pisa staat. Vandaag stortte volgens de NOS in Gaza een woontoren in na een luchtaanval, alsof het gat om twee totaal ongerelateerde gebeurtenissen.
Etnische zuivering
Nederlandse media hebben ontzettend moeite om het beestje bij de naam te noemen: Oost Jeruzalem (inclusief Sheikh Jarrah) wordt etnisch gezuiverd. Israël is al decennialang bezig om het leven van Palestijnen daar onmogelijk te maken. Om ze met geweld uit hun huizen te gooien. Joodse kolonisten nemen vaak nog dezelfde dag intrek in de afgenomen Palestijnse woningen terwijl de getroffen Palestijnen vanaf de stoep voor hun huis enkel machteloos kunnen toekijken. Hun huis staat er nog maar zij kunnen er niet meer in. Bizarre en hartverscheurende taferelen, al jarenlang. Het beleid is systematisch: het gewelddadig verdrijven van Palestijnen en alles wat Palestijns is uit oost Jeruzalem om dat stadsdeel joods te maken. Etnisch zuivering dus.” Durf dat maar eens gewoon te zeggen.