“Het wordt tijd dat het Strafhof gebruikt wordt waar het voor bedoeld is” 

Op vele plaatsen in de wereld gingen mensen de straat op. Uit solidariteit met de inwoners van Gaza, om hun eigen woede en verdriet te uiten en elkaar te steunen. Wij van Kifaia waren er vaak bij. In het publiek of, zoals in Den Haag, op het podium.

Door Nadia Benaissa

Deze stad werd internationaal de stad van vrede en recht werd genoemd. Nu kennen we deze stad als de plek waar onvoorwaardelijke steun gegeven werd aan een bloeddorstig monster. Niet alleen in woord, maar ook in daad. Met geld, wapens en het laffe onthouden van stemmen voor een staakt-het-vuren bij de VN.

Nooit meer
In de stad van mensenrechten zijn we hier om eenieder eraan te herinneren dat mensenrechten voor alle mensen gelden. Wij zijn hier omdat we met nooit meer, bedoelen voor niemand meer.

Wij zijn hier omdat wij niet accepteren dat onze gewetenloze volksvertegenwoordigers een haatdragend, moordend monster voeden.

We hebben allemaal kunnen zien hoe Israel de meest afgrijselijke en terroriserende misdaden tegen de menselijkheid pleegt. Verwacht niet van ons dat wij dat zwijgend gaan aanschouwen. Wij blijven ons uitspreken en laten ons het zwijgen niet opleggen. Voor eenieder die dat wel probeert hebben we één duidelijke boodschap. Dit is terrorisme. Gepleegd door Israel. Dat maakt Israël een terrorist.

Recht op demonstratie
Luider voor de racistische, macht misbruikende politie in Groningen en Almere. Israël terrorist! Politieagenten die het recht op demonstratie wel respecteren: jullie hebben werk te verzetten binnen jullie korpsen. Maak je collega’s duidelijk dat racisme niet kan bij de politie. En ook niet bij de overheid.

 

Strafhof
Laten we ze nog een keer herinneren aan wat er in de conventies van Genève, en het Genocideverdrag staat. Het collectief straffen van burgers is een oorlogsmisdaad. Apartheid is een misdaad tegen de menselijkheid. Het gebruiken van kogels die uit elkaar springen in het lichaam is een oorlogsmisdaad. Het vernederen van gevangenen is een oorlogsmisdaad. Het opzettelijk doden van burgers in het algemeen, maar in het bijzonder journalisten en verplegers, is een oorlogsmisdaad. De afgelopen weken zijn er meer dan 75 journalisten vermoord. Meer dan 200 medici zijn vermoord. Bijna 9000 kinderen zijn vermoord. Het stelselmatig en opzettelijk uitroeien van een groep is genocide. Het wordt tijd dat het Internationaal Strafhof in deze stad gebruikt wordt waar het voor bedoeld is.

 

Verkeerde kant van de geschiedenis

Nederland heeft de plicht alles te doen wat redelijkerwijs mogelijk is om een genocide te voorkomen. Maar weer staat Nederland, traditiegetrouw, aan de verkeerde kant van de geschiedenis, samen met andere voormalige kolonisten. We zijn Zuid Afrika niet vergeten. De herinneringen aan de misdaden in Suriname, Indonesië, het Caribisch gebied, India, Marokko, Algerije en Cuba staan nog vers in ons geheugen. Ook toen lieten onze regeringsleiders het afweten. En ook toen liet het volk verder onrecht niet toe.

We zien de ene president na de andere premier falen. We zien de ene koning na de andere sheikh wegkijken. Het is aan ons om boos te blijven worden. Om de pijn te blijven voelen. Om ons uit te blijven spreken als we geen woorden meer kunnen vinden. Om rechtszaken te voeren. Om brieven te schrijven. Om te boycotten. Om de straat op te gaan. Om niet te stoppen totdat Palestina vrij is.

Lees meer in de nieuwsbrief van winter 2023-2024.